Produse
Produse

Informatii despre aceste produse, mod de utilizare si recomandari va poate oferi consilierul acestei divizii

Newsletter ALGERNON

Ramai la curent cu noutatile Algernon abonandu-te la newsletterul nostru.

Folii reflectorizante

Vezi lista de preturi
Informatii practice
Informatii preliminare

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie grafica sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie fãcute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

Depozitarea si conditiile de procesare

Foliile adezive reflectorizante ORALITE trebuie depozitate intr-un loc uscat si racoros, protejate de lumina solara. Materialele care se livreazã in role trebuie asezate pe rasteluri sau in pozitie orizontalã dacã sunt in cutia originalã, iar cele care se livreazã in coli trebuie asezate pe rafturi joase sau pe paleti. Umiditatea relativa cuprinsa intre 40-60% precum si temperatura cuprinsa intre 20-24° C sunt considerate ideale. Cand sunt depozitate, rolele trebuie sortate si asezate in functie de lot si de data primirii.

Calitatea suprafetei de inscriptionat

O aplicare de foarte bunã calitate a foliilor adezive reflectorizante ORALITE depinde de calitatea suprafetei ce urmeazã a fi inscriptionatã si de temperatura la care se face aplicatia. Suprafata ce urmeazã sã fie inscriptionatã trebuie sã fie foarte curatã, uscatã si fãrã urme de ulei, grasimi, solventi, silicon sau alte substante asemanatoare. Pot aparea bule de aer intre folia adeziva si suprafata suport, daca au ramas urme de solvent datorate unei curatari improprii sau dacã suprafata a fost proaspãt vopsitã sau lãcuitã. Folia se lipeste cel mai bine pe suprafetele din aliaje de aluminiu, dar si pe suprafete neporoase, rezistente la intemperii, solide si drepte. Inaintea oricãrei aplicatii vã recomandãm sã testati compatibilitatea dintre folie si suprafata de inscriptionat.

Taierea si stantarea

Foliile adezive reflectorizante ORALITE pot fi taiate sau stantate manual cu ajutorul unui plotter (de preferat un plotter flat-bed cu cap de taiere integrat, controlat pneumatic) sau se pot stanta asezate in stive de maxim 10 cm inaltime. Folositi numai cutite si unelte de stantare foarte bine ascutite.

Potrivirea culorilor

Daca se aplica mai multe semne facute din folii adezive reflectorizante ORALITE pe o suprafata, trebuie verificata potrivirea culorilor acestora, luminate noaptea si la lumina zilei. Este foarte important sa se foloseasca folie adeziva reflectorizanta dintr-o singura rola. Daca o rola nu ajunge, va recomandam sa alegeti materiale din acelasi lot.

Modalitati de imprimare

Foliile adezive reflectorizante se imprima serigrafic cu seria de cerneluri ORALITE 5018. Acestea se pot imprima fie inainte sau dupa aplicare. Foliile printate cu aceste cerneluri nu necesita lacuirea.

Aplicarea foliei

Indepãrtati hartia suport de pe folia adezivã reflectorizantã ORALITE. In cazul in care se fac suprapuneri, vã recomandãm ca foliile sã fie suprapuse 3-6 mm. In timpul aplicãrii foliilor din gama ORALITE, temperatura ambientalã si a materialului nu trebuie sã scadã sub 15º C. Indiferent dacã aplicarea se face manual sau mecanic, se recomandã ca temperatura optimã de aplicare a foliilor reflectorizante ORALITE sã fie de 21º C. Aplicarea manualã este recomandatã numai pentru semne mici si se face cu ajutorul unei role de cauciuc de duritate medie. Pentru a garanta o pozitionare exactã a semnelor, incepeti prin indepãrtarea a doar 60-80 mm din hartia suport. Pozitionati partea adezivã de pe care s-a indepãrtat hartia suport pe suprafatã si presati-o. Prindeti capãtul hartiei suport pe dedesubt si trageti-o incet, in timp ce presati folia adezivã cu ajutorul unei role aplicatoare. Tãiati cu un cutit ascutit surplusul de folie care depãseste suprafata doritã si mai presati incã o datã suprafata inscriptionatã. Atunci cand aplicarea se face mecanic, cu ajutorul unei masini, asigurati-vã cã rola presoare a fost ajustatã complet peste toatã lãtimea doritã, ºi cã suprafata de inscriptionat nu este deplasatã atunci cand se incepe aplicarea. Presiunea rolei ar trebui setatã la aproximativ 80g/cm².

 

Foliile adezive reflectorizante din gama ORALITE se aplicã doar prin metoda de lipire uscatã.

 

Pentru aplicarea pe masini, va rugam sa consultati informatiile practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini pe care le puteti gasi pe site-ul www.orafol.de.

Aplicarea literelor/simbolurilor

Literele sau simbolurile pot fi serigrafiate cu ajutorul cernelurilor ORALITE 5018 (sistem monocomponent) sau, in functie de folia reflectorizanta ORALITE utilizata, pot fi facute din foliile ORALITE Lettering Film (5071 si 5081) sau din foliile transparente ORALITE (5051 si 5061).

Dezlipirea foliei adezive reflectorizante
  • Dezlipirea foliilor adezive reflectorizante pentru realizarea semnelor rutiere:

Avand un adeziv puternic, permanent, aceste folii nu pot fi indepartate fara a le distruge. Startul de folie se poate inlatura daca se incalzeste cu grija suprafata. Pentru indepartarea adezivului, folositi un solvent usor.

 

  • Dezlipirea foliilor adezive reflectorizante pentru grafica comerciala si pentru inscriptionare auto:

Adezivul acestor folii, desi este permanent, permite dezlipirea foliei foarte usor in cazul in care stratul de folie este incalzit cu grija. Pentru indepartarea adezivului, folositi un solvent usor.

 

Curatarea

Mai intai se umezeste suprafata cu apa curata si apoi se curata cu un burete sau o perie moale inmuiate in apa calda in care se poate pune un detergent obisnuit. La final se clateste suprafata cu apa curata. Nu folositi niciodata ustensile dure (perii tari sau lame de curatat) pentru curatarea foliei.

Instructiuni de prelucrare si folosire a cernelii serigrafice ORALITE 5018

Pregatirea cernelii

In ceea ce priveste vascozitatea cernelei, toate cele 7 culori pot fi folosite ca atare. Inainte de imprimare, cerneala trebuie foarte bine agitata. Dupa amestecare este necesar sa lasati cerneala 10 minute fara sa o miscati pentru a permite eliberarea bulelor de aer, dupa care cerneala este pregatita pentru procesul de imprimare.

Recipientele originale care au fost deschise trebuie inchise cu grija dupa utilizare. Atunci cand redeschideti recipientele este posibil sa fie necesar ca cerneala sa fie diluata.

 

Sabloanele serigrafice

Pentru producerea sabloanelor serigrafice trebuie sa se foloseasca doar mesh nr. 61-64 (plasa 1:1) din poliester de calitate.

 

Instructiuni de prelucrare

Folosirea sabloanelor recomandate garanteaza obtinerea pe codul de culoare 010 (alb) a foliile reflectorizante ORALITE a unei imprimari care respecta specificatiile internationale pentru culoare la lumina zilei. Totodata printurile color pe codul de culoare 010 (alb) ale foliilor reflectorizante ORALITE din seriile: 5810, 5800, 5840, 5710, 5700 si 5500 indeplinesc specificatiile internationale pentru materialele reflectorizante din aceasta clasa in ceea ce priveste minimum de reflectivitate.

 

Pregatirea pentru printare

Sablonul si racleta/lama folosite la serigrafiere trebuie sa fie curatate cu un epurator special. Fiecare coala de folie trebuie sa fie curata cu o carpa anti praf.

 

Uscarea

Dupa ce se evapora solventul, cerneala incepe sa se conserve.

Perioada de uscare depinde de temperatura din camera, de umiditatea aerului si de conditiile de uscare. In primele 30 de minute este necesar sa se foloseasca un suport cu o buna circulatie a aerului.

Printurile pot fi stivuite in gramezi mici (maxim 10 cm). Inainte de stivuire, printurile trebuie sa fie perfect uscate.

Temperatura minima de prelucrare si de conservare trebuie sa fie 15°C si este recomandat ca umiditatea sa fie intre 20% - 50%. In functie de conditiile ambientale, este necesar un timp minim de 5 ore pentru uscare.

Dupa ce cerneala s-a uscat si s-a fixat adecvat, stratul de cerneala este foarte rezistent la apa, la chimicale si la stresul mecanic. Nu mai este necesara aplicarea unui strat transparent (laminarea).

 

Printarea multicolora

Printarea multicolora va fi executata prin suprapunere.

 

Marcarea

Pentru cernelurile ORALITE sunt disponibile fise tehnice de siguranta care contin toate informatiile necesare cu privire la procedurile de marcare care sunt in concordanta cu cerintele pentru materialele periculoase si cerintele europene. De asemenea, etichetele contin si ele datele importante.

 

Instructiuni de folosire a thinnerului (solutiei pentru subtiere) si a retarderului pentru cerneala serigrafica 5018

Pregatirea cernelii
In ceea ce priveste vascozitatea cernelei, toate cele  7 culori pot fi folosite ca atare. Inainte de imprimare, cerneala trebuie  foarte bine agitata. Dupa amestecare este necesar sa lasati cerneala 10 minute  fara sa o miscati pentru a permite eliberarea bulelor de aer, dupa care  cerneala este pregatita pentru procesul de imprimare.
Recipientele originale care au fost deschise trebuie  inchise cu grija dupa utilizare. Atunci cand redeschideti recipientele este  posibil sa fie necesar ca cerneala sa fie diluata.

Sabloanele serigrafice
Pentru producerea sabloanelor serigrafice trebuie sa  se foloseasca doar  mesh nr. 61-64 (plasa 1:1) din poliester de  calitate.

Instructiuni de prelucrare
Folosirea sabloanelor recomandate garanteaza obtinerea  pe codul de culoare 010 (alb) a foliile reflectorizante ORALITE a unei  imprimari care respecta specificatiile internationale pentru culoare la lumina  zilei. Totodata printurile color pe codul de culoare 010 (alb) ale foliilor  reflectorizante ORALITE din seriile: 5810, 5800, 5840, 5710, 5700 si 5500  indeplinesc specificatiile internationale pentru materialele reflectorizante  din aceasta clasa in ceea ce priveste minimum de reflectivitate.

Pregatirea pentru printare
Sablonul si racleta/lama folosite la serigrafiere  trebuie sa fie curatate cu un epurator special. Fiecare coala de folie trebuie  sa fie curata cu o carpa anti praf.
Racleta trebuie sa fie de la 7 pana la 10 ori mai mare decat formatul de  printare.

Printare
Pentru imprimare se recomanda folosirea racletei cu o viteza medie de 0,75  m/s si pozitia acesteia sa fie intr-un unghi de 30° fata de suprafata de  imprimare.
Distanta dintre sita si suprafata foliei trebuie setata la aproximativ 10  mm Daca distanta este prea mica sita nu va putea oferi un strat uniform si  poate rezulta o cantitate slaba a imprimarii.
Conditiile optime pentru desfasurarea procesului de imprimare necesita o  temperatura a aerului intre 20° C si 24° C si umiditate intre 20% si 50%.
Conditiile nefavorabile pot necesita utilizarea agentilor de subtiere sau  de intarziere a uscarii.
Pentru a se respecta valorile de culoare si de retroreflexie este crucial  sa nu se utilizeze mai mult de 3% thinner si maxim 1,5 agent de intarziere a  uscarii.

Uscarea

Uscarea se face in doi pasi:

Primul pas cand cerneala se usuca la suprafata si se poate realiza in doua  modalitati:
Uscarea in cuptor – bucata cu bucata la o temperatura de 60° C timpul de  uscare este de 5 minute;
Uscarea in rastel – bucata cu bucata la o temperatura de 20° C timpul de  uscare este de 60 minute;

Cel de al doilea pas se refera la uscarea in profunzime  a cernelii, astfel:
La o temperatura ambientala de 20° C si o umiditate a aerului intre 40% si  60% semnele de circulatie imprimate pot fi manevrate/utilizate dupa 48 ore.
Daca colile sunt imprimate prin suprapunere acestea sunt gata de utilizare  dupa aproximativ 8 zile. La acest tip de imprimare se va tine cont ca intre  aplicarea primului strat de cerneala si celui de-al doilea, trebuie sa treaca  aproximativ 12 ore.

Dupa ce se evapora solventul, cerneala incepe sa se  conserve.
Perioada de uscare depinde de temperatura din camera,  de umiditatea aerului si de conditiile de uscare. In primele 30 de minute este  necesar sa se foloseasca un suport cu o buna circulatie a aerului.
Printurile pot fi stivuite in gramezi mici (maxim 10  cm). Inainte de stivuire, printurile trebuie sa fie perfect uscate.
Temperatura minima de prelucrare si de conservare  trebuie sa fie 15°C si este recomandat ca umiditatea sa fie intre 20% - 50%. In  functie de conditiile ambientale, este necesar un timp minim de 5 ore pentru  uscare.
Dupa ce cerneala s-a uscat si s-a fixat adecvat, stratul de cerneala este  foarte rezistent la apa, la chimicale si la stresul mecanic. Nu mai este  necesara aplicarea unui strat transparent (laminarea cu folie).

Printarea multicolora
Printarea multicolora va fi executata prin suprapunere.

Marcarea
Pentru cernelurile ORALITE sunt disponibile fise  tehnice de siguranta care contin toate informatiile necesare cu privire la  procedurile de marcare care sunt in concordanta cu cerintele pentru materialele  periculoase si cerintele europene. De asemenea, etichetele contin si ele datele  importante.

Conditii de intretinere a foliilor pentru colantare auto ORAFOL

Conditii de Mentenanta si Utilizare - Descarca document