Produse
Produse

Informatii despre aceste produse, mod de utilizare si recomandari va poate oferi consilierul acestei divizii

Newsletter ALGERNON

Ramai la curent cu noutatile Algernon abonandu-te la newsletterul nostru.

Aplicatii la temperaturi scazute

Vezi lista de preturi
Informatii practice
Introducere

ORAFOL vă oferă o gamă largă de materiale adezive imprimabile digital, pentru diverse aplicatii. Foliile adezive imprimabile digital se laminează cu folii adezive de laminare corespondente. Este foarte important să respectati instructiunile privind pregătirea si aplicarea foliilor adezive, care se pot descărca de pe site-ul www.orafol.de.

Daca doriti sa aplicati pe masini folii adezive din gama ORAJET, va rugam sa consultati si informatiile referitoare la foliile adezive care se aplica pe masini (se pot descarca de pe site-ul www.orafol.de).

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie grafica sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). In acest context, ORAFOL va asigura ca fiecare rola din lot va fi perfect identica. Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie făcute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul „DIGITAL PRINTING MATERIALS” al companiei ORAFOL, pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Specificatii tehnice pentru foliile adezive

Beneficiind de o tehnologie inovatoare, foliile adezive marca Orafol au la baza o structura complexa care confera o buna rezistenta in timp, in conditii optime. Specificatiile tehnice trebuie cunoscute si aplicate pentru a se garanta durata de viata maxima.

In functie de structura, foliile adezive produse de compania Orafol se impart in doua categorii: folii calandrate si folii cast. Diferentele dintre cele doua tipuri de folii sunt date de: gradul de elasticitate, grosimea, tipul de suprafete pe care este recomandat sa fie aplicate cat si pretul.

Pentru o descrierea detaliata a constructiei foliilor adezive, va rugam consultati link-ul urmator: Specificatii tehnice

Depozitarea si conditiile de procesare

Foliile adezive produse de ORAFOL care se livreaza in role, trebuie depozitate intr-un loc uscat si racoros, protejate de lumina solara, asezate pe rasteluri sau in pozitie verticala, sprijinite pe suportul special ce se livreaza impreuna cu rola. Inainte de procesare, foliile adezive trebuie sa se acomodeze cu temperatura si umiditatea incaperii in care urmeaza a fi prelucrate. Umiditatea relativa cuprinsa intre 50-60% precum si temperatura cuprinsa intre 18-22° C sunt considerate ideale. Expunerea directă la razele solare sau langă o sursă de căldură trebuie evitate cu orice pret. Va rugam sa consultati instructiunile de depozitare din fisele tehnice ce insotesc fiecare tip de folie.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul „DIGITAL PRINTING MATERIALS” al companiei ORAFOL, pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Printarea

Materialele pentru print digital trebuie manevrate cu foarte mare atentie. Se recomandă folosirea mănusilor din bumbac, pentru a preveni distrugerea sau murdărirea suprafetei. Inaintea printării sau aplicării foliei, vă rugăm să verificati calitatea suprafetei si să vă setati profilul de culoare corespunzător. Datorită caracteristicilor diferite, cum ar fi grosimea stratului de adeziv, materialele pentru print digital din gama ORACAL/ORAJET necesită diferite setări parametrice ale printerului şi ale softului (RIP). In plus, verificaţi specificatiile materialelor pentru print digital, dacă cernelurile sunt corespunzătoare aplicatiei (de interior sau exterior) şi durabilitatea acestora.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul „DIGITAL PRINTING MATERIALS” al companiei ORAFOL, pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Uscarea

Foliile proaspăt printate trebuie lăsate să se usuce inainte de a fi laminate, altfel solventii reziduali se pot evapora şi pot afecta functionalitatea filmului ORAJET. De asemenea, pot apărea dificultăti in stabilitatea cernelii, dacă aceasta nu este uscată in totalitate.

Foliile din vinil proaspăt printate se contractă după printare, in timpul procesului de uscare. Dacă procesul de uscare al vinilului are loc după aplicarea acestuia pe o suprafată oarecare, folia se poate contracta si ridica la margini sau in locurile cu denivelări.

Asa că, este foarte important ca cernelurile printate să se usuce foarte bine inaintea aplicării foliei, minimum 72 de ore.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul „DIGITAL PRINTING MATERIALS” al companiei ORAFOL, pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Laminarea

Laminarea materialelor printate ink-jet este recomandată pentru a asigura o durabilitate mai mare la o calitate optimă (strălucire, profunzime a culorii, protectie mecanică). Foliile adezive pentru laminare din gama ORAGUARD imbunătătesc efectele culorilor pentru aspectul dorit al suprafetei (lucios, mat, semi-lucios) si asigură o protectie excelentă impotriva razelor UV care distrug pigmentul culorilor si impotriva umiditătii si abraziunii. Murdăria poate fi inlăturată cu usurintă cu agenti de curătare obisnuiti. Recomandăm folosirea numai a filmelor de la acelasi producător si de acelasi tip (de exemplu, o folie din PVC monomerică se laminează cu o folie din PVC monomerică si o folie din PVC polimerică se laminează cu o folie din PVC polimerică), pentru că materialele de acelasi tip, neprelucrate, se potrivesc perfect unele cu altele. Pentru informatii despre foliile adezive de laminare ORAGUARD, vă rugăm să accesati www.orafol.de.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul „DIGITAL PRINTING MATERIALS” al companiei ORAFOL, pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Aplicarea foliei

Aplicarea acestor folii este descrisă in catalogul de informatii practice pentru foliile decupate la cutter-plotter (PLOTTER MATERIALS).

Pentru aplicarea pe masini, va rugam sa consultati informatiile practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini.

Pentru aplicarea foliilor adezive pe geamurile masinilor, trebuie urmate sfaturile date in catalogul de informatii practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul „DIGITAL PRINTING MATERIALS” al companiei ORAFOL, pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Dezlipirea foliei adezive

Va rugam sa consultati informatiile practice din catalogul pentru foliile decupate la cutter-plotter.

Informatii generale

ORAFOL vă pune la dispozitie informatii despre printerele recomandate si profilele de culoare. Acestea pot fi descărcate de pe site-ul www.orafol.de.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul „DIGITAL PRINTING MATERIALS” al companiei ORAFOL, pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Informatii practice pentru aplicarea foliilor Window Graphics
 1. Observatii preliminare

Foliile Window Graphics sunt potrivite pentru suprafete drepte si usor curbate de sticla cum ar fi geamurile autoturismelor. Se recomanda aplicarea foliei Window Graphics impreuna cu folia de laminare recomandata de Orafol.

Daca vreti sa aplicati folia Window Graphics pe geamurile autoturismului, tineti cont de informatiile practice pentru foliile adezive cu aplicabilitate pe masina.

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie facute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

 

 1. Cum se procedeaza?

Pentru a obtine o aplicatie de inalta calitate, folia trebuie aplicata la o temperatura de cel putin 10º C intr-o camera uscata si inchisa. Inainte si dupa aplicare, geamul trebuie lasat in camera cateva ore pentru a permite suprafetei sa se adapteze la conditiile de aplicare, dar si pentru a obtine o adeziune optima.

 

2.1. Curatarea

Suprafata de sticla pe care se va aplica folia trebuie sa fie foarte bine curatata de grasime si de particule de praf folosind detergenti obisnuiti sau alcool izopropilic. Solventii folositi trebuie sa fie slabi sau puri pentru a nu dauna chederelor de cauciuc, etc.

Utilizarea spirtului nu este recomandata!


2.2. Aplicarea foliei

Folia se aplica in stare uscatã.

 

2.2.1. Aplicarea de test

Va recomandam efectuarea unui test dupa curatarea suprafetei si inainte de aplicarea finala, pentru a verifica adeziunea dupa 24 de ore. In cazul in care adezivul este prea slab (de exemplu, cand vehiculul sau parti din acesta au fost tratate cu substante care ofera un strat protector).

In cazul in care in urma testului se constata o slaba adeziune a adezivului pe geamurile masinii, se recomanda o curatare cu acetonã. Va rugam sa va asigurati ca acetona nu intra in contact cu chederele de cauciuc ale geamurilor, suprafete vopsite sau componente din plastic, pentru ca acestea s-ar putea deteriora.

 

2.2.2. Instrumente necesare
·         raclete din pasla (cu margini din pasla);
·         cutter sau bisturiu;
·         foarfece;
·         ruleta;
·         carpe care nu lasa scame;
·         foehn.

 

 1. Uscarea

 

Foliile proaspat printate trebuie intinse si lasate sa se usuce 72 de ore inainte de a fi laminate. Va rugãm sa consultati si „Informatiile Practice pentru materiale imprimate digital”.


 1. Metode de aplicare

Inlaturati hartia de protectie de pe folie, nu vice versa. Evitati cutele de pe filmul autoadeziv atunci cand inlaturati hartia.

Cand se lamineaza folia Window Graphics cu folia ORAGUARD, filmul protector trebuie sa depaseasca marginile foliei Window Graphics cu cel putin 10 mm. Daca acest lucru nu se poate realiza, va recomandam sa aplicati fasii de 10-15 mm din folia de laminare care sa acopere marginile foliei Window Graphics. Acest lucru va imbunatati adeziunea marginilor foliei pe suprafata aplicata si va preveni penetrarea umiditatii si a prafului.

Cand folositi mai multe bucati de folie, evitati suprapunerile. Bucatile trebuie aplicate unele langa altele, lasand un spatiu nu mai mare de 1-2 mm. O fasie de 10-15 mm din folia de laminare ar trebui folosita pentru a sigila spatiul.

Atentie: Variatiile de temperatura pot provoca un stres termic pentru sticla izolata care a fost laminata total sau partial.

 

 1. Laminarea geamurilor automobilelor

Orafol recomanda laminarea foliei Window Graphics doar pe geamurile care nu afecteaza vizibilitatea soferului. Laminarea lunetei necesita o a doua oglinda retrovizoare.

Multe geamuri ale automobilelor nu mai sunt incadrate, dar sunt laminate pe un cadru. In acest caz va recomandam sa laminati filmul doar cu 10-15 mm pana la imbinare pentru a garanta indepartarea geamului in cazul unei urgente (ex. accident rutier). In cazul unui panou de cadre trebuie evitata laminarea cadrului si a panoului de cauciuc.

Aplicarea foliei pe cadrul ferestrei poate provoca dezlipirea filmului autoadeziv. Lasati o distanta de 10-15 mm.

Utilizatorii trebuie sa respecte legile rutiere cu privire la decorarea geamurilor autorismelor.

Va rugam sa va informati!

 

 1. Indepartarea foliei

Va rugam sa consultati „Informatiile practice pentru materialele de cutter-plotter”.

Aceste informatii se bazeaza pe cunostintele si experienta noastra. Nu au fost explicate in detaliu toate aspectele aplicarii. Sunt de la sine presupuse cunostintele si competentele oricarui colator profesionist. Din cauza diversitatii factorilor potentiali ce pot influenta aplicarea si utilizarea, recomandam sa efectuati teste proprii cu produsele noastre, pentru clientii care doresc sa foloseasca foliile pentru aplicatii speciale. Din aceste informatii nu rezulta garantia anumitor calitati in fata legii.

Conditii de intretinere a foliilor pentru colantare auto ORAFOL

Conditii de Mentenanta si Utilizare - Descarca document

Atentionari la aplicarea foliilor adezive pe masini

In cazul in care, in urma aplicarii foliei, la o perioada mai mica sau mai mare de timp, apar modificari inestetice in aspectul foliilor adezive, cauzele pot fi urmatoarele:

1. Pregatirea insuficienta a suprafetei care urmeaza a fi colantata, mai ales in cazul masinilor noi care au din fabrica o pelicula de ceara pe caroserie, care poate slabi aderenta foliei.

2. Spalarea cu jet de apa de la o distanta foarte mica.

3. Utilizarea unor folii nerecomandate de producator, mai ales pe suprafetele care necesita tensionarea foliei. Defectele apar de cele mai multe ori pe aripile masinii, acolo unde este nevoie ca folia sa fie intinsa.

4. In cazul in care foliile sunt aplicate pe ud, nu este recomandata utilizarea solutiilor bazate pe spirt deoarece acestea pot afecta puterea adezivului.

Informatii practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini
 1. Observatii preliminare

 

            Decorarea cu succes a masinilor depinde de cunoasterea cat mai exactã a stãrii masinii pentru a putea alege tipul corect de folie adezivã. Acest lucru necesitã rãspunsul la urmãtoarele intrebãri:

 • Cat de veche este masina sau vopseaua acesteia?
 • Care este starea reparatiilor efectuate asupra masinii si in special asupra vopselei?
 • Existã portiuni ruginite?
 • Folia va fi aplicatã pe portiuni din plastic?
 • Folia va fi aplicatã pe portiuni cu denivelãri sau nituri?
 • Cat de mare este masina?
 • Care sunt zonele–problemã?

 

Ar fi de preferat ca masina sã nu fie lãcuitã. Folia adezivã se lipeste mai bine pe o suprafatã nelãcuitã, decat pe una lãcuitã (caz in care oricum, folia adezivã nu va deteriora lacul masinii).

Cu cat se va rãspunde mai repede la aceste intrebãri, cu atat mai repede se va putea alege tipul de folie adezivã:

- foliile calandrate – folii relativ puternice, care asigurã avantajul de a fi robuste si usor de indepãrtat de pe vehiculele decorate fãrã “zone – problemã”;

- foliile cast – care pot fi aplicate cu usurintã la cald, pentru decorarea vehiculelor cu “zone – problemã”;

 

 1. Cum se procedeazã?

 

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie fãcute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

 

2.1 Curãtarea

 

Pentru curãtarea suprafetelor se vor folosi numai detergenti obisnuiti. Nu este permisã utilizarea detergentilor care folosesc nanotehnologie pentru a produce un strat protector asupra suprafetelor.

 1. a) Cu o zi inainte de aplicarea foliei, masina trebuie dusã la o spãlãtorie auto (care foloseste perii. Nu se va spãla manual).
 2. b) Suprafetele si marginile trebuie verificate in amãnunt de resturi de cearã sau de substante de lustruit. Orice astfel de substante trebuie indepãrtate cu ajutorul detergentilor universali sau pe bazã de silicon (nu se va folosi doar izopropanol). Resturile de silicon sau de orice altã substantã de curãtare rãmase in diverse adancituri trebuie indepãrtate complet.
 3. c) Denivelãrile adanci trebuie uscate la o temperaturã de max 220º C (428º F). Dacã pe suprafata lãcuitã apare vreun strat in plus, acesta se va curãta cu izopropanol.
 4. d) Trebuie curãtate complet reziduurile de silicon sau orice alte substante care rãman in denivelãrile adanci;
 5. e) Ca un pas urmãtor, izopropanolul trebuie folosit pentru a se asigura indepãrtarea completã a resturilor de detergent rãmase. (Nu este recomandatã folosirea solutiilor pe bazã de alcool).
 6. f) Toate pãrtile care impiedicã aplicarea foliei trebuie demontate (oglinzi exterioare, manere de usi, diverse garnituri, etc.).
 7. g) Se vor verifica si curãta suprafetele acoperite dupã cum s-a descris mai sus.
 8. h) Trebuie sã vã asigurati cã masina este complet uscatã. Umiditatea rãmasã mai ales sub chederele de cauciuc trebuie indepãrtatã cu aer presurizat.

 

2.2 Aplicarea foliei

 

Folia se aplicã in stare uscatã.

 

2.2.1. Aplicarea de test

Vã recomandãm efectuarea unui test dupã curãtarea suprafetei si inainte de aplicarea finalã, pentru a verifica adeziunea dupã 24 de ore. De asemenea, folia adezivã ar trebui aplicatã si pe geamuri, pentru a putea face o comparatie.

In cazul in care folia se lipeste prea tare si/sau apar bule de aer, recurãtati suprafata dupã metoda descrisã mai sus. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care adezivul este prea slab (de exemplu, cand vehiculul sau pãrti din acesta au fost tratate cu substante care oferã un strat protector).

            In cazul in care in urma testului se constatã o slabã adeziune a adezivului pe geamurile masinii, se recomandã o curãtare cu acetonã. Vã rugãm sã vã asigurati cã acetona nu intrã in contact cu chederele de cauciuc ale geamurilor, suprafete vopsite sau componente din plastic, pentru cã acestea s-ar putea deteriora.

            Dupã finalizarea acestei curãtãri, repetati testul de aplicare descris mai sus.

 

2.2.2. Instrumente necesare

Instrumente necesare pentru aplicarea foliei:

 • raclete din paslã (cu margini din paslã);
 • cuttere sau bisturiuri;
 •  

Instrumente de bazã:

 • un set de surubelnite Torx;
 • un set de surubelnite hexagonale;
 • surubelnite de diverse dimensiuni si/sau diverse chei franceze;
 • Cleste;
 • Ciocan de cauciuc.

 

2.2.3. Conditii necesare

- Suprafata masinii trebuie sã aibã cel putin temperatura de aplicare recomandatã;

- O camerã curatã si luminoasã cu o platformã de asamblare care se ridicã, dacã este posibil;

- O sursã de curent electric;

 

2.2.4. Pregãtirea

- Se vor mãsura pãrtile masinii si se vor tãia in mare formatele foliei.

- Folia trebuie sã fie apoi aranjatã pe masinã. O lãtime de 152 cm permite aplicarea foliei pe multe tipuri de masini fãrã suprapuneri care pot deranja.

- Tãierea trebuie sã se realizeze mereu pe marginea acceptabilã care inconjoarã partea pe care va fi aplicatã folia.

- Partea rãmasã a foliei (lãtimea acceptabilã) este intoarsã pe partea din interior a masinii.

- Foliile nu trebuie tãiate exact pe marginile masinii, pentru a se evita strangerea acestora sau uzura mecanicã (datoratã periilor de curãtare, vantului etc.) pe marginile tãiate.

- Se va aplica folia si sub chederele de cauciuc pentru a evita marginile deschise.

- Dacã este inevitabilã tãierea foliei pe suprafata maºinii, se va aplica un material creponat siliconat sau ceva asemãnãtor in locul unde se efectueazã tãierea. Se va ridica folia usor dupã tãiere si se va indepãrta materialul creponat inainte de aplicarea finalã a foliei.

 

2.2.5. Metode de aplicare

Observatii generale:

Foliile calandrate nu trebuie sã fie intinse si aplicate la cald pe masinile cu denivelãri evidente, ci se vor aplica normal si se vor cresta in interiorul adanciturilor. Oricum, este posibilã asezarea acestora cu ajutorul unui foehn in locurile stranse.

Foliile cast pot fi aplicate foarte bine la cald pe masini cu denivelãri evidente. Se recomandã totusi crestarea acestora in locurile foarte stranse (gen denivelãrile adanci de la Mercedes Sprinter sau Vito).

Foliile cu adeziv microstructurat (Rapid Air) sunt potrivite pentru suprafetele drepte sau usor denivelate. Pentru suprafetele foarte curbate (de exemplu cu denivelãri sau nituri) aceste folii se vor cresta.

Foliile cu structura de carbon se vor cresta pe suprafetele cu adancituri. Din cauza structurii foliei, se recomanda ca filmul sa nu se intinda prea mult in timpul aplicarii.

Foliile proaspãt printate trebuie lãsate la uscat 72 de ore inaintea laminãrii. Va rugãm sã consultati si „Informatiile Practice pentru materiale imprimate digital”.

Aplicarea pe geamurile masinilor: Aveti grijã ca aplicarea pe geamuri sã nu afecteze vizibilitatea soferului. Aplicarea foliei pe lunetã-spate necesitã existenta unei a doua oglinzi exterioare. Nu trebuie sã acoperiti rama geamului sau chederele de cauciuc. Nu prindeti folia intre ramele geamului.

 

Aplicarea foliei

- Pozitionati folia ce trebuie aplicatã pe suprafata masinii si fixati cu bandã adezivã sau bucãtele de folie rãmase.

- Aveti grijã ca folia sã se ridice 5 cm peste marginile pãrtii pe care acesta va fi aplicat.

- Inlãturati hartia de protectie de pe folie si intindeti folia in mod egal peste zona unde se doreste decorarea. Se va aplica folia cu miscãri largi de racletã.

- Pentru suprafetele rotunde, ca de exemplu aripile, toatã folia trebuie incãlzitã cu un foehn.

- Marginile se vor tãia si indoi doar dupã rãcirea foliei.

 

Important

Toate marginile si suprafetele trebuie reincãlzite cu atentie cu un foehn dupã aplicare, pentru a activa rapid substanta adezivã. In cazul unor denivelãri foarte mari, se recomandã reincãlzirea acestor zone panã la temperatura de 120° C. In acest fel vinilul va cãpãta o structurã stabilã. Aceastã temperaturã nu va afecta nici substanta adezivã, nici vopseaua masinii. Magazinele specializate oferã termometre cu infrarosii care permit mãsurarea exactã a temperaturii bazei. Foehnul trebuie miscat continuu, pentru a evita distrugerea foliei. La final, folia trebuie presatã din nou in adancituri.

            Dupã ce decorarea s-a incheiat, se vor reincãlzi toate marginile si denivelãrile incã o datã cu foehnul la 150º C. Bulele de aer mici rãmase sub folie vor dispãrea in cateva zile, in functie de temperatura mediului. Doar bulele mari trebuie intepate usor sau punctate cu un ac sau bisturiu (cutter), iar aerul trebuie inlãturat cu ajutorul unei raclete.

Se recomandã o atentie mãritã la aplicarea foliei pe componentele din plastic nevopsite ale masinii. Dacã existã dubii, se va efectua testul cu picãturile de apã. Dacã apa continuã sã se scurgã prin picãturi dupã procedeul de curãtare descris mai sus, nu se recomandã aplicarea foliei. Totusi, dacã apa curge fãrã a forma picãturi, folia poate fi aplicat pe suprafata din plastic. In orice caz, asemenea suprafete trebuie sa fie complet netede, pentru cã nici o folie nu va rezista pe o suprafatã structuratã pentru mult timp.

 

 1. Dupã terminarea aplicãrii

            Masina trebuie lãsatã pentru incã 24 de ore in conditii de temperaturã similare cu cele de la aplicarea foliei. Dupã 3 zile folia se va lipi atat de tare pe masinã, incat aceasta va putea fi dusã la o spãlãtorie de masini fãrã probleme.

Nu se va lustrui masina pentru cel putin 3 sãptãmani dupã decorare. Pentru suprafetele din plastic trebuie folosite doar solutii de lustruit fãrã cearã, cu silicon sau pe bazã de teflon.

Pentru curãtarea masinii, nu se va utiliza o presiune inaltã sau chimicale caustice.

Pentru mai multe informatii, puteti viziona CD-ul „Car Wrapping” de la Orafol.

 

 1. Indepãrtarea foliei

Vã rugãm sã consultati „Informatiile practice pentru materialele de cutter-plotter”.

Aceste informatii se bazeazã pe cunostintele si experienta noastrã. Nu au fost explicate in detaliu toate aspectele aplicãrii. Sunt de la sine presupuse cunostintele si competentele oricãrui colator profesionist. Din cauza diversitãtii factorilor potentiali ce pot influenta aplicarea si utilizarea, recomandãm sã efectuati teste proprii cu produsele noastre, pentru clientii care doresc sã foloseascã foliile pentru aplicatii speciale. Din aceste informatii nu rezultã garantia anumitor calitãti in fata legii.