Produse
Produse

Informatii despre aceste produse, mod de utilizare si recomandari va poate oferi consilierul acestei divizii

Newsletter ALGERNON

Ramai la curent cu noutatile Algernon abonandu-te la newsletterul nostru.

Folii imprimabile digital pentru colantari integrale

Vezi lista de preturi
Informatii practice
Informatii preliminare

Urmatoarele sfaturi generale sunt valabile pentru aplicarea foliilor pentru cutter-plotter produse de catre ORAFOL. Daca doriti sa aplicati pe masini folii adezive care se taie la cutter-plotter, va rugam sa consultati si informatiile referitoare la foliile adezive care se aplica pe masini (se pot descarca de pe site-ul www.orafol.de).

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie grafica sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). In acest context, ORAFOL va asigura ca fiecare rola din lot va fi perfect identica. Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie facute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

Specificatii tehnice pentru foliile adezive

Beneficiind de o tehnologie inovatoare, foliile adezive marca Orafol au la baza o structura complexa care confera o buna rezistenta in timp, in conditii optime. Specificatiile tehnice trebuie cunoscute si aplicate pentru a se garanta durata de viata maxima.

In functie de structura, foliile adezive produse de compania Orafol se impart in doua categorii: folii calandrate si folii cast. Diferentele dintre cele doua tipuri de folii sunt date de: gradul de elasticitate, grosimea, tipul de suprafete pe care este recomandat sa fie aplicate cat si pretul.

Pentru o descrierea detaliata a constructiei foliilor adezive, va rugam consultati link-ul urmator: Specificatii tehnice

Depozitarea si conditiile de procesare

Foliile adezive ORACAL, ORAMASK, ORALITE SI ORATAPE se livreaza in role care trebuie depozitate intr-un loc uscat si racoros, protejate de lumina solara, asezate pe rasteluri sau in pozitie verticala, sprijinite pe suportul special ce se livreaza impreuna cu rola. Inainte de procesare, foliile adezive trebuie sa se acomodeze cu temperatura si umiditatea incaperii in care urmeaza a fi prelucrate. Umiditatea relativa cuprinsa intre 50-60% precum si temperatura cuprinsa intre 18-22° C sunt considerate ideale. Variatiile extreme intre temperatura de depozitare si cea a spatiului de prelucrare pot conduce la dilatarea sau la contractia foliei si a hartiei suport. Rezultatul il constituie denivelarea foliei adezive sau modificari dimensionale ale simbolurilor taiate. Va rugam sa consultati instructiunile de depozitare din fisele tehnice ce insotesc fiecare tip de folie.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul "PLOTTER FILMS" al companiei ORAFOL pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Pregatirea suprafetei de inscriptionat

Adezivul special si de inalta calitate al foliilor adezive ORACAL asigura o lipire excelenta pe aproape orice suprafata care in prealabil a fost bine curatata, fara urme de grasimi, ceara, uleiuri sau silicon.  Inainte de aplicarea foliilor adezive ORACAL, curatati temeinic suprafata cu izopropanol si stergeti-o foarte bine cu o laveta. Pot aparea bule de aer intre folia adeziva si suprafata suport, daca au ramas urme de solvent datorate unei curatari improprii sau daca suprafata este proaspat vopsita. Astfel, suprafetele care au fost in prealabil vopsite si uscate in cuptoare, trebuie lasate cel putin 3 saptamani sa se usuce, inainte de inscriptionare. Izopropanolul este recomandat ca agent de curatare, deoarece alti solventi, in diverse circumstante, pot sa atace vopseaua sau sa reduca puterea adezivului.
Cand suprafata de inscriptionat este din policarbonat (sau similara), va recomandam parcurgerea etapelor descrise in continuare. Curatati bine suprafata si aplicati pe ea o bucatica de folie adeziva, dupa care depozitati produsul la o temperatura de 60° C timp de 24 de ore. Daca dupa acest timp s-au format bule intre cele doua materiale, inseamna ca procesul de stabilizare nu s-a incheiat. In acest caz trebuie ori sa tratati termic plasticul, ori sa-l tineti pentru o perioada mai mare de timp in conditiile camerei.
Cand folositi folii adezive din gama ORAMASK este absolut necesar ca suprafata ce urmeaza a fi inscriptionata sa fie curatata perfect. Izopropanolul este de preferat pentru curatarea prelatelor vopsite sau lacuite. Cand folositi acest procedeu de curatare (indeosebi la prelate), alcoolul trebuie inlaturat cat mai repede posibil, pentru a preveni intrarea acestuia in suprafata ce urmeaza a fi inscriptionata.  Asteptati un timp suficient pentru ca alcoolul sa se evapore. In cazul in care se doreste realizarea unor imagini in policromie, foliile adezive ORAMASK trebuie lipite numai dupa ce suprafetele vopsite anterior sunt perfect uscate. Reziduurile de solvent ramase de la curatare pot duce la aparitia de reziduuri de adeziv, dupa indepartarea foliei de sablon.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul "PLOTTER FILMS" al companiei ORAFOL pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Temperatura de aplicare

Aplicarea foliilor adezive trebuie sa se faca la temperatura mentionata pe fisa tehnica a fiecarei folii. O scadere apreciabila a temperaturii trebuie evitata in urmatoarele 24 de ore dupa aplicarea foliei. Daca acest lucru nu poate fi evitat, va recomandam sa incalziti folia adeziva cu un föhn.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul "PLOTTER FILMS" al companiei ORAFOL pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Indepartarea stratului suport de hartie siliconata

Intindeti folia adeziva cutterata pe o suprafata plana, cu fata de vinil in jos. Trageti atata hartie suport cat este nevoie pentru aplicare. Intotdeauna dezlipiti tragand hartia suport de pe folia adeziva si nu invers.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul "PLOTTER FILMS" al companiei ORAFOL pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Aplicarea foliei adezive

ORAFOL recomanda ca pentru o lucrare sa folositi numai materiale din acelasi lot.

Exista 2 metode de lipire: cea uscata si cea umeda. Pentru a lipi prin metoda uscata asezati folia adeziva cutterata pe suprafata de destinatie si lipiti-o bine de aceasta intr-un colt. Apoi lipiti restul foliei folosind o racleta, pe care o deplasati peste folie prin miscari transversale intretesute si dese. In functie de marimea foliei ce urmeaza a fi aplicata, hartia suport poate fi indepartata total inainte de lipire sau progresiv, pe masura ce se avanseaza cu lipirea. Daca ati folosit folie sau hartie de transfer ORATAPE, dupa ce ati aplicat folia adeziva, aveti grija ca indepartarea hartiei sau foliei de transfer sa se faca tragand-o sub un unghi de 180° fata de suprafata inscriptionata.
Lipirea umeda ar trebui sa se realizeze numai atunci cand temperatura in locul in care se face aplicarea este de min. 18° C. Pulverizati suprafata adeziva a foliei cu apa amestecata cu sampon sau detergent lichid si asezati-o pe suprafata de inscriptionat. Avantajul acestei metode consta in posibilitatea pozitionarii cu precizie a foliei adezive pe suprafata de inscriptionat. Pasul urmator este sa presati folia, folosind o racleta, scotand toata apa dintre folie si suprafata de inscriptionat. Dupa o scurta perioada de uscare, dezlipiti cu grija folia sau hartia de transfer, tragand-o sub un unghi de 180°. Umezirea partiala a foliei/hartiei de transfer face ca dezlipirea sa se faca cu mai multa usurinta. Lipirea este imbunatatita daca dupa cateva ore de la aplicare se mai apasa inca o data folia cu ajutorul unei raclete. Pentru a evita diferente de culoare, dupa lipire, foliile adezive ORACAL trebuie aplicate pastrand o directie principala. Cand lipirea foliei trebuie facuta peste rosturi, pe parti suprapuse ale suprafetei de destinatie sau pe suprafete puternic indoite, taiati cu un cutter folia la muchii, astfel incat sa preintampinati tensionarea, dezlipirea sau chiar ruperea acesteia, atunci cand suprafetele inscriptionate se afla in miscare (cand se inscriptioneaza vehicule). In construirea vehiculelor se folosesc diferite profile. Cand se aplica folii adezive pe acestea, trebuie sa urmariti intotdeauna profilul. Niciodata nu se aplica folia fortat, sub tensiune, pe partile cu adancituri. Atunci cand se suprapun marginile, este important sa va asigurati ca acestea au minim 4 mm si maxim 12 mm. Cand se aplica folie peste folie, asigurati-va ca se folosesc doar folii adezive ale aceluiasi producator, si de acelasi tip (folie monomerica peste folie monomerica si folie polimerica peste folie polimerica).

Atentie! Anumite izolatii lucioase termice pot fi afectate de foliile adezive datorita stresului termic cauzat de fluctuatii extreme de temperatura.

Aplicarea pe masini: Pentru aplicarea pe masini, va rugam sa consultati informatiile practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini. Pentru aplicarea foliilor adezive pe geamurile masinilor, trebuie urmate sfaturile date in catalogul de informatii practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul "PLOTTER FILMS" al companiei ORAFOL pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Dezlipirea foliei adezive

Temperatura mediului inconjurator si a suprafetei inscriptionate trebuie sa fie de cel putin 20° C inainte de indepartarea foliei adezive. Folosind un cutter, ridicati un colt al foliei, dupa care trageti usor, mentinand un unghi constant de 180°. Incalzirea foliei cu un föhn in timpul acestei operatiuni face dezlipirea mult mai usoara. Daca inscriptionarile sunt vechi, o mica parte din adeziv poate  ramane pe suprafata. Aceste resturi pot fi cu usurinta indepartate folosind agenti de curatare.

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul "PLOTTER FILMS" al companiei ORAFOL pe care societatea noastra il pune la dispozitie.

Conditii de intretinere a foliilor pentru colantare auto ORAFOL

Conditii de Mentenanta si Utilizare - Descarca document

Informatii practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini
  1. Observatii preliminare

 

            Decorarea cu succes a masinilor depinde de cunoasterea cat mai exactã a stãrii masinii pentru a putea alege tipul corect de folie adezivã. Acest lucru necesitã rãspunsul la urmãtoarele intrebãri:

  • Cat de veche este masina sau vopseaua acesteia?
  • Care este starea reparatiilor efectuate asupra masinii si in special asupra vopselei?
  • Existã portiuni ruginite?
  • Folia va fi aplicatã pe portiuni din plastic?
  • Folia va fi aplicatã pe portiuni cu denivelãri sau nituri?
  • Cat de mare este masina?
  • Care sunt zonele–problemã?

 

Ar fi de preferat ca masina sã nu fie lãcuitã. Folia adezivã se lipeste mai bine pe o suprafatã nelãcuitã, decat pe una lãcuitã (caz in care oricum, folia adezivã nu va deteriora lacul masinii).

Cu cat se va rãspunde mai repede la aceste intrebãri, cu atat mai repede se va putea alege tipul de folie adezivã:

- foliile calandrate – folii relativ puternice, care asigurã avantajul de a fi robuste si usor de indepãrtat de pe vehiculele decorate fãrã “zone – problemã”;

- foliile cast – care pot fi aplicate cu usurintã la cald, pentru decorarea vehiculelor cu “zone – problemã”;

 

  1. Cum se procedeazã?

 

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie fãcute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

 

2.1 Curãtarea

 

Pentru curãtarea suprafetelor se vor folosi numai detergenti obisnuiti. Nu este permisã utilizarea detergentilor care folosesc nanotehnologie pentru a produce un strat protector asupra suprafetelor.

  1. a) Cu o zi inainte de aplicarea foliei, masina trebuie dusã la o spãlãtorie auto (care foloseste perii. Nu se va spãla manual).
  2. b) Suprafetele si marginile trebuie verificate in amãnunt de resturi de cearã sau de substante de lustruit. Orice astfel de substante trebuie indepãrtate cu ajutorul detergentilor universali sau pe bazã de silicon (nu se va folosi doar izopropanol). Resturile de silicon sau de orice altã substantã de curãtare rãmase in diverse adancituri trebuie indepãrtate complet.
  3. c) Denivelãrile adanci trebuie uscate la o temperaturã de max 220º C (428º F). Dacã pe suprafata lãcuitã apare vreun strat in plus, acesta se va curãta cu izopropanol.
  4. d) Trebuie curãtate complet reziduurile de silicon sau orice alte substante care rãman in denivelãrile adanci;
  5. e) Ca un pas urmãtor, izopropanolul trebuie folosit pentru a se asigura indepãrtarea completã a resturilor de detergent rãmase. (Nu este recomandatã folosirea solutiilor pe bazã de alcool).
  6. f) Toate pãrtile care impiedicã aplicarea foliei trebuie demontate (oglinzi exterioare, manere de usi, diverse garnituri, etc.).
  7. g) Se vor verifica si curãta suprafetele acoperite dupã cum s-a descris mai sus.
  8. h) Trebuie sã vã asigurati cã masina este complet uscatã. Umiditatea rãmasã mai ales sub chederele de cauciuc trebuie indepãrtatã cu aer presurizat.

 

2.2 Aplicarea foliei

 

Folia se aplicã in stare uscatã.

 

2.2.1. Aplicarea de test

Vã recomandãm efectuarea unui test dupã curãtarea suprafetei si inainte de aplicarea finalã, pentru a verifica adeziunea dupã 24 de ore. De asemenea, folia adezivã ar trebui aplicatã si pe geamuri, pentru a putea face o comparatie.

In cazul in care folia se lipeste prea tare si/sau apar bule de aer, recurãtati suprafata dupã metoda descrisã mai sus. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care adezivul este prea slab (de exemplu, cand vehiculul sau pãrti din acesta au fost tratate cu substante care oferã un strat protector).

            In cazul in care in urma testului se constatã o slabã adeziune a adezivului pe geamurile masinii, se recomandã o curãtare cu acetonã. Vã rugãm sã vã asigurati cã acetona nu intrã in contact cu chederele de cauciuc ale geamurilor, suprafete vopsite sau componente din plastic, pentru cã acestea s-ar putea deteriora.

            Dupã finalizarea acestei curãtãri, repetati testul de aplicare descris mai sus.

 

2.2.2. Instrumente necesare

Instrumente necesare pentru aplicarea foliei:

  • raclete din paslã (cu margini din paslã);
  • cuttere sau bisturiuri;
  •  

Instrumente de bazã:

  • un set de surubelnite Torx;
  • un set de surubelnite hexagonale;
  • surubelnite de diverse dimensiuni si/sau diverse chei franceze;
  • Cleste;
  • Ciocan de cauciuc.

 

2.2.3. Conditii necesare

- Suprafata masinii trebuie sã aibã cel putin temperatura de aplicare recomandatã;

- O camerã curatã si luminoasã cu o platformã de asamblare care se ridicã, dacã este posibil;

- O sursã de curent electric;

 

2.2.4. Pregãtirea

- Se vor mãsura pãrtile masinii si se vor tãia in mare formatele foliei.

- Folia trebuie sã fie apoi aranjatã pe masinã. O lãtime de 152 cm permite aplicarea foliei pe multe tipuri de masini fãrã suprapuneri care pot deranja.

- Tãierea trebuie sã se realizeze mereu pe marginea acceptabilã care inconjoarã partea pe care va fi aplicatã folia.

- Partea rãmasã a foliei (lãtimea acceptabilã) este intoarsã pe partea din interior a masinii.

- Foliile nu trebuie tãiate exact pe marginile masinii, pentru a se evita strangerea acestora sau uzura mecanicã (datoratã periilor de curãtare, vantului etc.) pe marginile tãiate.

- Se va aplica folia si sub chederele de cauciuc pentru a evita marginile deschise.

- Dacã este inevitabilã tãierea foliei pe suprafata masinii, se va aplica un material creponat siliconat sau ceva asemãnãtor in locul unde se efectueazã tãierea. Se va ridica folia usor dupã tãiere si se va indepãrta materialul creponat inainte de aplicarea finalã a foliei.

 

2.2.5. Metode de aplicare

Observatii generale:

Foliile calandrate nu trebuie sã fie intinse si aplicate la cald pe masinile cu denivelãri evidente, ci se vor aplica normal si se vor cresta in interiorul adanciturilor. Oricum, este posibilã asezarea acestora cu ajutorul unui foehn in locurile stranse.

Foliile cast pot fi aplicate foarte bine la cald pe masini cu denivelãri evidente. Se recomandã totusi crestarea acestora in locurile foarte stranse (gen denivelãrile adanci de la Mercedes Sprinter sau Vito).

Foliile cu adeziv microstructurat (Rapid Air) sunt potrivite pentru suprafetele drepte sau usor denivelate. Pentru suprafetele foarte curbate (de exemplu cu denivelãri sau nituri) aceste folii se vor cresta.

Foliile cu structura de carbon se vor cresta pe suprafetele cu adancituri. Din cauza structurii foliei, se recomanda ca filmul sa nu se intinda prea mult in timpul aplicarii.

Foliile proaspãt printate trebuie lãsate la uscat 72 de ore inaintea laminãrii. Va rugãm sã consultati si „Informatiile Practice pentru materiale imprimate digital”.

Aplicarea pe geamurile masinilor: Aveti grijã ca aplicarea pe geamuri sã nu afecteze vizibilitatea soferului. Aplicarea foliei pe lunetã-spate necesitã existenta unei a doua oglinzi exterioare. Nu trebuie sã acoperiti rama geamului sau chederele de cauciuc. Nu prindeti folia intre ramele geamului.

 

Aplicarea foliei

- Pozitionati folia ce trebuie aplicatã pe suprafata masinii si fixati cu bandã adezivã sau bucãtele de folie rãmase.

- Aveti grijã ca folia sã se ridice 5 cm peste marginile pãrtii pe care acesta va fi aplicat.

- Inlãturati hartia de protectie de pe folie si intindeti folia in mod egal peste zona unde se doreste decorarea. Se va aplica folia cu miscãri largi de racletã.

- Pentru suprafetele rotunde, ca de exemplu aripile, toatã folia trebuie incãlzitã cu un foehn.

- Marginile se vor tãia si indoi doar dupã rãcirea foliei.

 

Important

Toate marginile si suprafetele trebuie reincãlzite cu atentie cu un foehn dupã aplicare, pentru a activa rapid substanta adezivã. In cazul unor denivelãri foarte mari, se recomandã reincãlzirea acestor zone panã la temperatura de 120° C. In acest fel vinilul va cãpãta o structurã stabilã. Aceastã temperaturã nu va afecta nici substanta adezivã, nici vopseaua masinii. Magazinele specializate oferã termometre cu infrarosii care permit mãsurarea exactã a temperaturii bazei. Foehnul trebuie miscat continuu, pentru a evita distrugerea foliei. La final, folia trebuie presatã din nou in adancituri.

            Dupã ce decorarea s-a incheiat, se vor reincãlzi toate marginile si denivelãrile incã o datã cu foehnul la 150º C. Bulele de aer mici rãmase sub folie vor dispãrea in cateva zile, in functie de temperatura mediului. Doar bulele mari trebuie intepate usor sau punctate cu un ac sau bisturiu (cutter), iar aerul trebuie inlãturat cu ajutorul unei raclete.

Se recomandã o atentie mãritã la aplicarea foliei pe componentele din plastic nevopsite ale masinii. Dacã existã dubii, se va efectua testul cu picãturile de apã. Dacã apa continuã sã se scurgã prin picãturi dupã procedeul de curãtare descris mai sus, nu se recomandã aplicarea foliei. Totusi, dacã apa curge fãrã a forma picãturi, folia poate fi aplicat pe suprafata din plastic. In orice caz, asemenea suprafete trebuie sa fie complet netede, pentru cã nici o folie nu va rezista pe o suprafatã structuratã pentru mult timp.

 

  1. Dupã terminarea aplicãrii

 

            Masina trebuie lãsatã pentru incã 24 de ore in conditii de temperaturã similare cu cele de la aplicarea foliei. Dupã 3 zile folia se va lipi atat de tare pe masinã, incat aceasta va putea fi dusã la o spãlãtorie de masini fãrã probleme.

Nu se va lustrui masina pentru cel putin 3 sãptãmani dupã decorare. Pentru suprafetele din plastic trebuie folosite doar solutii de lustruit fãrã cearã, cu silicon sau pe bazã de teflon.

Pentru curãtarea masinii, nu se va utiliza o presiune inaltã sau chimicale caustice.

Pentru mai multe informatii, puteti viziona CD-ul „Car Wrapping” de la Orafol.

 

  1. Indepãrtarea foliei

 

Vã rugãm sã consultati „Informatiile practice pentru materialele de cutter-plotter”.

 

Aceste informatii se bazeazã pe cunostintele si experienta noastrã. Nu au fost explicate in detaliu toate aspectele aplicãrii. Sunt de la sine presupuse cunostintele si competentele oricãrui colator profesionist. Din cauza diversitãtii factorilor potentiali ce pot influenta aplicarea si utilizarea, recomandãm sã efectuati teste proprii cu produsele noastre, pentru clientii care doresc sã foloseascã foliile pentru aplicatii speciale. Din aceste informatii nu rezultã garantia anumitor calitãti in fata legii.

Atentionari la aplicarea foliilor adezive pe masini

In cazul in care, in urma aplicarii foliei, la o perioada mai mica sau mai mare de timp, apar modificari inestetice in aspectul foliilor adezive, cauzele pot fi urmatoarele:

1. Pregatirea insuficienta a suprafetei care urmeaza a fi colantata, mai ales in cazul masinilor noi care au din fabrica o pelicula de ceara pe caroserie, care poate slabi aderenta foliei.

2. Spalarea cu jet de apa de la o distanta foarte mica.

3. Utilizarea unor folii nerecomandate de producator, mai ales pe suprafetele care necesita tensionarea foliei. Defectele apar de cele mai multe ori pe aripile masinii, acolo unde este nevoie ca folia sa fie intinsa.

4. In cazul in care foliile sunt aplicate pe ud, nu este recomandata utilizarea solutiilor bazate pe spirt deoarece acestea pot afecta puterea adezivului.