021.332.31.52
021.332.73.97
HOME > Folii pentru protectie solara, de securizare si antiefractie > Dictionar tehnic
Despre noi Produse noi Noutati Evenimente Contact Descarca oferta

Cauta in catalogul de produse
 


Noutati Algernon

* Noi culori in seria ORACAL 970 Special Effect!
* Noi canvasuri si materiale textile pentru print de calitate din Spania!
* Cele mai populare produse la un super pret
* Buline adezive din silicon
* Noua folie HI-5 cu aplicare in 5 secunde!


Newsletter ALGERNON

Ramai la curent cu noutatile Algernon abonandu-te la newsletterul nostru.

adresa e-mail
[+] istoric newsletter
   
Newsletter Algenon
adresa e-mail:
 Folii pentru protectie solara, de securizare si antiefractie.

Dictionar tehnic


Transmisia solara totala – partea de energie ce trece prin geam din cantitatea totala de energie solara care ajunge la suprafata geamului in exterior. Este exprimata in procente si compusa din: lumina vizibila, razele infrarosii si razele UV.

 

Absorbtia solara totala - cantitatea de energie solara (luminoasa, infrarosie si ultravioleta) absorbita de geam, exprimata in procente.

 

Cand razele solare lovesc geamul direct, o parte din energia solara este transmisa prin geam, o parte este absorbita iar o anumita parte este reflectata. Tipul geamului si a foliei aplicate, determina in procente cantitatea de energie absorbita.

 

Reflectia solara totala - reprezinta capacitatea foliei de a reflecta energia solara totala. Cu cat procentul ce exprima aceasta valoare e mai mare, cu atat folia are o reflectivitate mai mare.

 

Emisivitate - exprima abilitatea unei suprafete de a absorbi sau reflecta energia radianta. Cu cat aceasta valoare e mai mica, cu atat izolatia impotriva pierderii de caldura e mai buna.

 

Radiatia UV (masurata la 300-380nm) - lungimi de unda invisibile, puternice (mai scurte decat lumina dar mai mici decat razele X ), emise de soare si separate in trei tipuri UV-A, UV-B si UV-C.

UV-B produce arsuri solare ale pielii si la o expunere indelungata chiar cancer la nivelul pielii. Foliile de  protectie  solara impiedica pana la 99% patrunderea radiatiei ultraviolete prin geamul protejat.

 

Spectrul complet al luminii solare – reprezinta totalitatea razelor vizibile si invizibile emise de soare. Razele vizibile sunt: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo si violet, cunoscute drept culorile curcubeului.

Razele invizibile sunt: ultravioletele UV, X, Gamma, Cosmice, undele lungi, undele medii, undele scurte, microunde si infrarosii.

 

Undele infrarosii – componenta a spectrului solar, reprezinta undele electromagnetice dintre lumina vizibila si microunde. Lungimea de unda a razelor infrarosii variaza intre 0,76 si 1000 microni, astfel:

- intre 0,76 si 1,5 microni – raze infrarosii apropiate (de suprafata),

- intre 1,5 si 4 microni – raze infrarosii medii

- intre 4 si 1000 microni – raze infrarosii indepartate (de profunzime).                            

 

Radiatie - razele infrarosii radiaza sau imprastie de la o sursa localizata.

 

Penetrare - spre deosebire de lumina vizibila, razele infrarosii pot sa penetreze in adancime pielea si tesuturile invecinate pana la 3-3,7 cm.

 

Rezonanta - razele infrarosii genereaza in mod natural caldura, determinand moleculele corpului sa vibreze rapid unele contra celorlalte.

     

Razele Infrarosii Intunecate (DIR Dark Infrared Rays) - sunt localizate in spatele spectrului vizibil si au o dimensiune a undelor intre 10-1000 microni. Sunt rezistente si sunt eficiente. Cele care au lungimea de unda scurta intre 1,5 – 10 microni sunt numite raze infrarosii.

Razele DIR sunt eficiente in generarea de caldura. Ele sunt absorbite de catre corpuri si organisme. De asemenea, au o mare rezonanta care conduce catre o vibratie eficienta a moleculelor organice, rezultand o generare importanta de caldura.

Suprafetele reflecta cu usurinta razele scurte, precum cele infrarosii. Totusi razele infrarosii au influenta scazuta in incalzirea obiectelor si a corpurilor. Ele incalzesc numai suprafetele conductoare, prin energia pe care o transporta moleculele, fiind astfel un mod artificial de incalzire.

 

Factorul U - este factorul de conductivitate a geamurilor, cunoscut si sub denumirea de coeficient al transferului termic. El defineste valoarea fluxului de caldura, in raport cu timpul, si determina astfel capacitatea de izolare. Factorul U este masurat in BTU (British Thermal Unit) / ft² / h / ΊF. Cu cat valoarea lui este mai mica cu atat izolatia este mai puternica.

 

Coeficient de umbrire - proportia in care un geam pe care e aplicata o folie de  protectie  solara modifica lumina vizibila sau deformeaza imaginea, in comparatie cu un geam simplu.

 

Transmisia luminii vizibile - cantitatea radiatiei luminoase care patrunde prin geamul protejat, exprimata in procente. O transmisie mica a luminii vizibile este preferabila din punct de vedere al controlului solar, pe cand o valoare mai mare a acesteia este preferata atunci cand se urmareste pastrarea iluminarii naturale.

 

Absorbtia luminii vizibile – cantitatea de lumina absorbita de geamul protejat cu folie, exprimata in procente.

 

Reflectia luminii vizibile – cantitatea de lumina vizibila, reflectata de geamul cu folie, exprimata in procente. Cu cat reflectia este mai mare, cu atat  protectie  solara este mai buna.

 

Grosime material – este exprimata in unitatea de masura ΅ (micron). 100 ΅ = 0,1 mm

 

Rezistenta la rupere - semnifica elongatia maxima la care poate ajunge materialul inainte de a se rupe. Cu cat aceasta valoare e mai mare, cu atat materialul e mai rezistent.

 

Gradul transmisiei de energie totala (valoarea G) - valoarea G masoara transmisia energiei din afara spre interior in procente. Un grad mare de transmisie a energiei determina o incalzire excesiva a incaperii. Astfel, cu cat valoarea G e mai mare, cu atat mai multa energie termica patrunde prin geam.

 

Timp de uscare – foliile Bruxsafol sunt echipate cu un adeziv Pressure Sensitive care se activeaza sub presiune, in contact cu apa. Solutia aplicatoare se pulverizeaza in mai multe straturi intre folie si sticla. O parte este absorbita de adeziv si este eliminata prin porii foliei. Chiar si cand e utilizat cu multa grija, exista posibilitatea ca lichidul de montare sa nu fie indepartat complet dintre folie si sticla. Acest exces de apa poate produce bule sau pete albicioase. in timp insa, majoritatea dispar. Durata acestui proces depinde de temperatura, grosimea foliei si de gradul de metalizare.

 

Durata de viata – in adezivul foliilor exista absorbanti UV de cea mai buna calitate. Foliile de exterior au in plus un coating de stabilizare a radiatiilor UV. Sub influenta agresiva a radiatiilor UV, calitatea acestuia poate sa scada in timp. Conform experientelor anterioare, foliile Bruxsafol au urmatoarea durabilitate (in conditiile unei intretineri corecte):

- foliile de interior: aprox. 15 – 20 ani

- foliile de exterior: aprox. 7 – 9 ani (montaj vertical)

- foliile de exterior: aprox. 5 – 7 ani (montaj oblic)

 

Tensiunea termica a sticlei determinata de foliile de  protectie  solara – foliile absorb o parte a energiei solare care incalzeste geamul. In cazul geamurilor termoizolante moderne pot aparea tensiuni termice. De asemenea, in anumite conditii (de ex montare improprie), pot aparea tensiuni termice si in geamurile acoperite cu folii deschise la culoare. De aceea, inainte de montare utilizatorul trebuie sa verifice compatibilitatea dintre folie si geam.

De exemplu, pe geamurile termoizolante, blindate sau cele laminate nu este indicata montarea foliilor de interior. De asemenea, sunt problematice si geamurile doar partial expuse la lumina soarelui. Prin incalzirea partiala a sticlei pot sa apara tensiuni termice.

 

Pentru a verifica daca o folie se potriveste unui anume geam, avem nevoie de urmatoarele informatii:

• Constructia sticlei

• Indicele K

• Valoarea G

• Transmisia luminii vizibile

• Dimensiunea sticlei

 

Efectul de sera – sticla float permite patrunderea radiatiilor solare in interiorul incaperilor, radiatiile solare sunt absorbite de diferite obiecte de decor, de podea si de pereti. Incalzirea astfel obtinuta e preluata de razele infrarosii, insa geamurile nu permit trecerea acestor raze in afara, astfel ca incaperile sunt supra-incalzite. Foliile de  protectie  solara Bruxsafol reflecta o mare parte din radiatia solara, minimizand efectul de sera. Informatii practice
1. Instructiuni practice pentru foliile Bruxsafol 2. Dictionar tehnic 3. Intrebari si raspunsuri frecvente